mandag den 15. juli 2013

Retten til at skabe penge


1.. Vi har givet magten til at skabe penge til bankerne, uden at kræve ansvarlighed.
Over 97% af alle de penge, der eksisterer i Storbritannien, er blev skabt af bankerne. Banker skaber disse penge, når de yder lån, hvilket betyder, at de reelt styrer, hvordan  nyoprettede pengene påvirker økonomien. Det betyder, at bankerne  har mulighed for at forme  økonomien.
De har brugt denne magt til at presse  huspriserne op, oppuste spekulative finansielle bobler og udsulte  små virksomheders  investeringer. De har ingen juridisk forpligtelse til at anvende denne massive strøm med hensyn til samfundet som helhed, og vi har ingen måde at holde dem ansvarlige på, når de misbruger denne magt.
2.. Denne magt til at skabe penge er koncentreret til nogle få mennesker i toppen af ​​de største banker
Bare fem banker skaber 85% af de britiske penge, og disse fem banker er kontrollerede af kun 78 bestyrelsesmedlemmer. Nogle af disse bestyrelsesmedlemmer har mere at sige end andre, hvilket betyder, at der kan være så få som 20 mennesker, der tager de vigtige beslutninger om, hvor mange penge der laves, og hvad disse penge bruges til.
D.v.s. at afgørelsen til denne  meget betydningsfulde  handling er koncentreret på meget få hænder, med næsten ingen gennemsigtighed eller åbenhed mod samfundet. Og disse bestyrelsesmedlemmer har intet ansvar over for offentligheden eller økonomien som helhed; deres vigtigste mål er at forøge bankens markedsandel, ved at forøge deres udlån (og dermed mængden af ​​penge, de opretter) så hurtigt som muligt.
Det er farligt og udemokratisk at lade denne store magt i hænderne på folk, der ikke er ansvarlige over for samfundet, og den økonomiske krise har vist, hvor alvorlige konsekvenserne af denne kan være.
3.. Bankerne har mere 'købekraft' end regeringen
I de 5 år op til starten af den finansielle krise, kom det samlede beløb for godkendte lån af bankerne til i alt £ 2900000000000. Over samme periode brugte regeringen i alt £ 2100000000000. Så når bankerne er i stand til at skabe penge, når de laver lån, kan de ende med, at de har større  "købekraft" til at forme økonomien ed, end den valgte regering. 
4.. Der er aldrig taget nogen demokratisk beslutning om at give bankerne mulighed for at skabe penge
Når regeringen taler om at privatisere dele af sundhedsvæsenet, der er en enorm offentlig debat og argumenter på alle sider. Men der har aldrig været en debat eller afstemning i parlamentet om at give bankerne mulighed for at skabe penge. Faktisk er det modsatte sket: i 1844  stemte parlamentet for at aftage bankernes ret til at trykke papirpenge ,  men lovgivningen omhandler ikke elektroniske penge. I dag består 97% af alle penge af bankindskud (dvs. elektroniske penge). De fleste parlamentsmedlemmer er uvidende om, at kraften til at skabe penge er flyttet til bankerne.
Kraften til at skabe penge påvirker næsten alle aspekter af vores samfund, så det er bekymrende, at vi har gjort det muligt at overlade det i hænderne på bankerne uden debat i parlamentet eller pressen.
Det behøver ikke at være på denne måde:

Ved at fratage bankerne retten  til at skabe penge, kan vi sikre, at processen bliver demokratisk kontrolleret og pengene bruges til den offentlige ydelser.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar