onsdag den 17. januar 2024

BLOWBACK

 

BLOWBACK: HVORDAN ISRAEL GIK FRA AT HJÆLPE MED AT SKABE HAMAS TIL AT BOMBE DET

Hamas ønsker at udslette Israel, ikke? Men som Mehdi Hasan viser i en ny video om blowback, indrømmer israelske embedsmænd, at de hjalp med at starte gruppen.

 

Mehdi HasanDina Sayedahmed

19. februar 2018, 07:00

HVAD VED DU om Hamas?

At den har svoret at udslette Israel? At det er en terrorgruppe, forbudt både af USA og EU? At den styrer Gaza med jernhånd? At den har dræbt hundredvis af uskyldige israelere med raket-, morter- og selvmordsangreb?

Men vidste du også, at Hamas – som er et arabisk akronym for "Den Islamiske Modstandsbevægelse" – sandsynligvis ikke ville eksistere i dag, hvis det ikke var for den jødiske stat? At israelerne var med til at gøre en flok yderligtgående palæstinensiske islamister i slutningen af 1970'erne til en af verdens mest berygtede militante grupper? At Hamas er blowback?

Dette er ikke en konspirationsteori. Lyt til tidligere israelske embedsmænd som brigadegeneral Yitzhak Segev, der var den israelske militærguvernør i Gaza i begyndelsen af 1980'erne. Segev fortalte senere en journalist fra New York Times, at han havde hjulpet med at finansiere den palæstinensiske islamistiske bevægelse som en "modvægt" til de sekulære og venstreorienterede i Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation og Fatah-partiet, ledet af Yasser Arafat (som selv omtalte Hamas som "en skabning af Israel.")

"Den israelske regering gav mig et budget," indrømmede den pensionerede brigadegeneral, "og militærregeringen giver til moskeerne."

"Hamas er, til min store beklagelse, Israels skabelse," sagde Avner Cohen, en tidligere israelsk embedsmand i religiøse anliggender, der arbejdede i Gaza i mere end to årtier, til Wall Street Journal i 2009. Tilbage i midten af 1980'erne skrev Cohen endda en officiel rapport til sine overordnede, hvori han advarede dem mod at lege del-og-hersk i de besatte områder ved at støtte palæstinensiske islamister mod palæstinensiske sekularister. »Jeg ... foreslå at fokusere vores indsats på at finde måder at bryde dette monster op, før denne virkelighed hopper i vores ansigt," skrev han.

De lyttede ikke til ham. Og Hamas, som jeg forklarer i femte afsnit af min kortfilmserie til The Intercept om blowback, var resultatet. For at gøre det klart: For det første hjalp israelerne med at opbygge en militant stamme af palæstinensisk politisk islam i form af Hamas og dets forløbere for Det Muslimske Broderskab; derefter skiftede israelerne kurs og forsøgte at bombebelejre og blokere den ud af eksistens.

Alene i det seneste årti er Israel gået i krig med Hamas tre gange – i 2009, 2012 og 2014 – og har dræbt omkring 2.500 civile palæstinensere i Gaza i processen. I mellemtiden har Hamas dræbt langt flere israelske civile end nogen sekulær palæstinensisk militant gruppe. Dette er de menneskelige omkostninger ved blowback.

"Når jeg ser tilbage på hændelsesforløbet, tror jeg, at vi begik en fejl," bemærkede David Hacham, en tidligere ekspert i arabiske anliggender i det israelske militær, som var baseret i Gaza i 1980'erne, senere. "Men på det tidspunkt tænkte ingen på de mulige resultater."

Det gør de aldrig, vel?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar